Vis postaje samoodrživ: HEP pustio solarnu elektranu u probni rad

Fotonaponsko postrojenje na najudaljenijem naseljenom jadranskom ostrvu otpočelo je probnu proizvodnju. HEP je podigao solarnu elektranu od 3,5 megavata koja bi trebalo da učini Vis energetski nezavisnim kada bude instaliran sistem za skladištenje struje.

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je da je potpisao privremeni ugovor sa firmom Sunčana elektrana Vis i privremeno uključio njen pogon u elektroenergetski sistem. Fotonaponski sistem od 3,5 megavata je prvi u zemlji koji će struju prodavati po tržišnoj ceni, bez fidin tarifa. Solarnu elektranu na ostrvu Vis instalirala je Hrvatska elektroprivreda – HEP.

Najisturenije naseljeno ostrvo na Jadranu tako je napravilo ogroman korak ka potpunom zadovoljavanju sopstvenih potreba, a vodom se već snabdeva iz lokalnih bunara. Vis je povezan sa kopnom preko elektroenergetskog kabla do Hvara.

Končar isporučio invertore

Po projektu, neintegrisanom fotonaponskom pogonu biće pridodata baterija od 1 megavata, kapaciteta 1,44 megavata, što će doprineti balansiranju. U solarnu elektranu na ostrvu Vis ugrađeno je 11.200 modula i pet Končarevih invertora nominalne snage po 720 kilovata. Konstruisana je tako da izdrži nalete vetra do 150 kilometara na sat.

U radove, vredne ukupno 31.3 miliona kuna ili 4,18 miliona evra, ulazi i srednjenaponska mreža dugačka 5,2 kilometra. Očekivana godišnja proizvodnja je pet gigavat-sati, što odgovara potražnji 1.600 domaćinstava za strujom, navodi HEP.

HEP će 2020. na mrežu povezati solarne elektrane ukupne snage skoro 20 megavata

Državna elektroenergetska kompanija planira da ove godine završi sisteme solarnih ploča od skoro 20 megavata, uključujući fotonaponsko postrojenje od 6,5 megavata na Cresu i sistem od 5,5 megavata u Obrovcu. HEP je usvojio strategiju po kojoj u ovom segmentu cilja na 350 megavata novog kapaciteta zaključno sa 2030. godinom.

Trenutno upravlja jedino solarnom elektranom Kaštelir, snage jednog megavata, a Kaštelir 2 bi trebalo da bude gotov do kraja decembra i da u portfelj doda dva megavata.

Preduzeće je u maju počelo probnu proizvodnju u svom vetroparku Korlat. Elektrana od 58 megavata je prva u Hrvatskoj koja radi bez vladinih podsticaja.