Struja s krova sortirnice na krčkom odlagalištu otpada Treskavac

Iako bi na solarnoj energiji mogli graditi domaću industriju i otvoriti mnoga radna mjesta, naš najdominantniji oblik energije, a to je sunce, prepušten je za sada samo entuzijastima i hobistima

KRK Krčko komunalno društvo Ponikve iznova je potvrdilo svoju predanost provoÄ‘enju programa kojima je cilj čuvanje okoliša i održivi razvoj, kroz svoj najnoviji projekt – instaliranje fotonaponskog postrojenja na krov hale za sortiranje komunalnog otpada na odlagalištu Treskavac. Da plan nije tek isprazno naklapanje o »zelenim temama« potvrÄ‘uje poodmakla faza dokumentacijske pripremljenosti projekta koji će to komunalno društvo od ne baš zanemarivog potrošača uskoro prometnuti u proizvoÄ‘ača električne energije.

– S ponosom možemo reći kako smo u potpunosti spremni za završnu fazu realizacije projekta, izgradnju fotonaponskog postrojenja koje će već do svibnja 2012. godine funkcionirati na krovu naše sortirnice na Treskavcu, otkriva nam Frane Mrakovčić , direktor Ponikava.

Poduzetnički »kliker«

Plan je postavljanje fotonaponskog postrojenja kojeg će činiti 760 fotonaponskih panela kakvima ćemo pokriti krov sortirnice u ukupnoj površini od čak 970 kvadrata, ističe Mrakovčić. Ukupna snaga postavljenog fotonaponskog sklopa bit će 136,8 kWp, a godišnja proizvodnja električne energije doseći će 163 tisuće kWh. Projekt će nas ukupno koštati nešto više od 3 milijuna kuna, a gotovo 1,26 milijuna dobit ćemo od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kroz vrlo poticajan beskamatni kredit. Ostatak su Ponikve osigurale iz sredstava amortizacije. Plan je još lani bespogovorno blagoslovila Skupština društva koju čine čelnici svih krčkih lokalnih jedinica, suvlasnika Ponikava, zaključuje Mrakovčić.

Da ulaganja u ovakve projekte nisu samo plod ekološke osviještenosti, već i poduzetničkog »klikera«, svjedoče pak kalkulacije po kojima bi Ponikvari u narednih 12 godina proizvodeći i prodajući »struju iz sunčevih zraka« trebali solidno zaraditi.

– Projekt ima ekonomsku računicu. Brojke pokazuju kako ćemo u narednih 12 godina proizvodnjom struje i ubiranjem benefita zajamčene poticajne cijene zaraditi oko 2,6 milijuna kuna, novac koji ćemo obzirom na neprofitni karakter našeg društva usmjeriti razvoju ekoloških programa, kaže Mrakovčić, dodajući da će Ponikve uskoro proizvoditi struju u visini petine ukupne godišnje potrošnje te tvrtke.

Novi planovi

Na koncu predstavljanja prvog većeg krčkog projekta proizvodnje električne energije iz energije sunca, Mrakovčić kaže i kako su iskustva predstavnika Ponikava pokazala da nužne procedure i nisu tako komplicirane, teške i nesavladive kako se u nas još uvijek predstavlja.

- Bili smo uporni i nigdje nismo naišli na zatvorena vrata. Papirologiju smo, nakon što smo se doregistrirali za poslove iz domene energetike, uspjeli riješiti u svega pola godine. Dobili smo i energetsko odobrenje te ugovor o priključenju na distribucijski sustav HEP-a. Hrvatska energetska regulatorna agencija izdala nam je rješenje o stjecanju statusa povlaštenog proizvoÄ‘ača energije, a s Hrvatskim operaterom tržišta energije (HROTE) potpisali smo ugovor o otkupu električne energije. Kad postrojenje bude gotovo, preostaje nam još ishoditi elektroenergetsku suglasnost i ugovor o korištenju HEP-ove mreže. A kada zaživi ovaj projekt, komunalci istim panelima planiraju natkriti i parkiralište svoje upravne zgrade, kao i krov crpne stanice na vodocrpilištu Ponikve.