Novalja će dobiti solarnu elektranu vrijednu 10 milijuna eura, uskoro počinje gradnja

- Teško je još uvijek govoriti o konkretnim brojkama, ali nadamo se da ćemo kroz godine koje dolaze govoriti o troznamenkastim megawatima i milijunima eura ulaganja, poručuje direktor RP Globala i dopredsjednik Zajednice obnovljivih izvora energije HGK Bojan Reščec

NOVALJA – Odmah nakon završetka srca turističke sezone, Ličko-senjska županija postat će bogatija za još jedan iznimno vrijedni energetski objekt, solarnu, samostojeću fotonaponsku elektranu kapaciteta 25GWh električne energije godišnje.

Lokacija joj je na najsunčanijem dijelu najveće hrvatske županije, na području Grada Novalje, dok je vrijednost radova 10 milijuna eura.

Projekt je to tvrtke RP Global koja je  realizirala i vjetroelektrane Danilo u šibenskom zaleđu kao i Rudine u Dubrovačkom primorju. Kad je u pitanju proizvodnja električne energije iz obnovljive energije Sunca, elektrana Novalja im je prvi projekt ovakvog tipa u Hrvatskoj.

Da bi se udovoljilo i svim zakonskim pretpostavkama, Izmjena i dopuna Prostornoga plana Ličko – senjske županije obavljeni su po hitnom postupku za što je potpisan i ugovor o financiranju. Ono što je najvažnije u tim ugovorima, poboljšavaju se uvjeti gradnje solarnih parkova, odnosno povećava se postotak maksimalne pokrivenosti terena solarnim pločama sa 25 na 50 posto površine građevne čestice.

– Prije svake odluke o ulaganju nezaobilazan korak je susret s predstavnicima lokalne zajednice, a afirmativne i aktivne lokalne vlasti najbolje je što ozbiljan investitor može poželjeti. To onda i nas dodatno motivira da takvu dobrodošlicu opravdamo te uzvratimo otvorenim i korektnim odnosom.

 

Od pripreme projekta i gradnje pa sve do vođenja pogona i održavanja, trudimo se što više zapošljavati lokalne ljude. Govorimo o modernoj tehnologiji u kojoj nema velikog zapošljavanja, ali nama je svako radno mjesto značajno, ističe direktor RP Globala i dopredsjednik Zajednice obnovljivih izvora energije HGK Bojan Reščec, dodavši kako je sunčana elektrana u Novalji tek dio vrlo ambicioznih planova Globala u Ličko-senjskoj županiji.

 

– Teško je još uvijek govoriti o konkretnim brojkama, ali nadamo se da ćemo kroz godine koje dolaze govoriti o troznamenkastim megawatima i milijunima eura ulaganja, poručuje Reščec.

 

I ne manje važno, investicija bi lokalnoj samoupravi trebala donositi oko 250.000 kuna godišnje. Mada, daleko je važnije da na taj način Novalja pokazuje kako je u cijelosti okrenuta maksimalnom poštovanju ekologije kao i činjenice da svoju budućnost vidi u što je moguće većem korištenja energije iz obnovljivih izvora. Uz povećanje opće kvalitete života svog stanovništva, takav vid opskrbe energijom je jedini mogući pravac želi li se i u budućnosti biti poželjnom, odgovornom turističkom destinacijom.