Solarno tržište u EU raslo 36 posto

U Europskoj uniji tijekom 2018. godine je instalirano osam gigavata solarnih energetskih sustava. U odnosu na 2017. kada je na mrežu 28 članica EU-a priključeno 5,9 GW to je povećanje od čak 36 posto, procjenjuje udruženje za sunčevu energiju u Europi SolarPower Europe

Na europskome tlu, instalacije solarnih energetskih sustava uvećane su za 19,6 posto - s 9,2 GW u 2017. na 11 gigavata lani. 
"Dobro je vidjeti da Europa ponovno u potpunosti prihvaća solarnu energiju. Budući da je solarna energija najpopularniji izvor energije među građanima EU-a, te najsvestraniji i često najjeftiniji izvor energije, uz nastavak smanjenja troškova tek smo na početku dugog trenda rasta u Europi", rekao je Walburga Hemetsberger, predsjednik Uprave SolarPower Europe. 
Aurélie Beauvais, direktor SolarPower Europe, ističe kako će u Europi u iduće dvije godine biti vrlo snažna potražnja za solarnom energijom. Jedan od glavnih razloga tomu su predstojeći ciljevi EU-a za 2020. godinu, u kojima će se mnoge zemlje članice odlučiti za low-cost solarnu energiju kako bi ispunile svoje obveze. "EU je učinila svoj domaći zadatak - uklanjanjem trgovinskih mjera na solarnim panelima i osiguravanjem vrlo pozitivnog okvira za solarnu energiju kroz zakonodavstvo o čistom energetskom paketu, postavljena je pozornica za značajan solarni rast. Sada je važno da države članice EU-a provedu odgovarajuće nacionalne planove za klimu i energiju kako bi održali ovaj solarni bum", napomenuo je. 
Najveće europsko solarno tržište u 2018. bilo je ono njemačko s 2,96 GW novih priključaka na mrežu, što je 68 posto više od 1,76 gigavata instaliranih u 2017. godini. Slijedi Turska u kojoj je lani instaliralo 1,64 GW, što je, pak, 37 posto manje nego godinu prije. Na pad potražnje u toj zemlji utjecala je, među ostalim, financijska kriza. 
Solarna zvijezda u usponu je Nizozemska. Ona je, naime, treće po veličini europsko solarno tržište u 2018. godini. Nizozemska je lani dodala oko 1,4 GW u usporedbi s 0,77 GW u 2017. ušavši tako u 'solarni gigavat-klub' po prvi put. 
Michael Schmela, izvršni u SolarPower Europe, rekao je kako bi rast od 36 posto mogao biti još veći. "No, iznenadna potražnja u Kini krajem prošle godine dovela je do nestašice ponude za visokokvalitetne panele u Europi, što je prisililo nekoliko developera da odgode dovršenje nekih projekata za ovu godinu", kazao je. 
Važno je naglasiti kako se procijenjeni podaci o solarnim instalacijama za EU-28 i Europu zapravo temelje na službenim informacijama vladinih agencija. Ako takvi podaci nisu bili dostupni iz primarnih izvora, SolarPower Europe ih prikuplja uglavnom putem svojih članova (nacionalna solarna udruženja). Budući da podaci za četvrto tromjesečje 2018. često nisu u potpunosti dostupni ili će ih u sljedećim mjesecima ažurirati nacionalni subjekti odgovorni za solarne statistike, konačni brojevi instalacija mogu se razlikovati od ove procjene.