Energetski učinkovite zgrade

Pasivna kuća je znanstveno i praktično potvrđeni koncept visoko energetski učinkovite arhitekture u sinergiji s građevinskim i instalacijskim inovativnim sustavima.

Ekonomska vrijednost se kontinuirano analizira za novogradnju i obnovu, a u potpunosti je investicijski pristupačna i isplativa. Zdrave karakteristike zatvorenih prostora, postignuta toplinska, svjetlosna i akustična udobnost je na najvišoj razini u povijesti arhitekture. Energetski model pasivne kuće je zbog svih referenci najvažniji u programiranju i planiranju energetski gotovo nulte gradnje (nZEB) i niske emisijske razine (low carbon).

Kao istraživač, sveučilišni profesor i projektant energetski učinkovite i održive arhitekture autor članka je godinama potpuno uvjeren da je pasivna kuća, koncept profesora dr.sc. Wolfganga Feista "solidan temelj za energetsku revoluciju", kako je kao urednik rekao u predgovoru Zbornika radova 17. međunarodne konferencije o pasivnoj kući održane u Frankfurtu 2013. godine.

Od početka postojanja, gotovo četvrt stoljeća, pasivna kuća se prikazuje u dijagramima kao najmanji stupac potrošnje energije za grijanje od 15 kWh/m2 godišnje, uz maksimalnu dozvoljenu ukupnu potrošnju primarne energije (uključujući rasvjetu, energiju za ventilaciju i hlađenje) od 120 kWh/m2 godišnje.

Tako niska potrošnja se na lokacijama bogatim obnovljivim izvorima energije, poglavito sunčevom energijom, vrlo učinkovito pokriva instaliranjem aktivnih sustava (fotonaponski i/ili toplinski pretvornici i dr.). U hrvatskom slučaju, s obzirom na iskustvo ostvarenih vrlo niskoenergetskih kuća u klimatskoj zoni priobalja i otoka, učinkovitost uporabe sunčeve energije se vrlo brzo povećava u smjeru juga. Pasivna kuća na taj način lako postaje nulta ili plus-energetska.

Autor članka unatrag nekoliko godina javno predlaže, a prošle je godine i javno - globalno prezentirao promjenu percepcije, odnosno promjenu tradicionalnog dijagrama energetske učinkovitosti zgrada preokrenuvši ga naglavačke. Novi dijagrami koji uključuju plus energetske modele su prikazani po prvi put na TEDx predavanju autora 11. svibnja 2013. na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. (You Tube).

Nova slika dijagrama s dodatkom plus energetskih zgrada (Autor: Lj. Miščević, 2013.)                                                                                                                                                                            

 

Stupac "F" na dijagramu prikazuje pasivnu kuću s dodatkom obnovljivih izvora energije. U regijama koje imaju veliki potencijal sunčeve energije kao u južnom dijelu Hrvatske (Hrvatska je u klimatskim zonama 1 i 2 za nZEB, prema REHVA) lako se postiže nulta energetska i "+ energetska" razina, odnosno "Pasivna kuća Plus" ili "Pasivna kuća Premium", kako plus energetske razrede u najnovije vrijeme definira prof.dr.sc. W. Feist, odnosno Institut za pasivnu kuću (PHI) u Darmstadtu.