Tehnički fakultet Rijeka: Sunčevu toplinu pretvaraju u rashladnu energiju

Najvažnija primjena je za potrebe nastave, znanstveno-istraživačkog rada te ispitivanja i mjerenja na Zavodu za termodinamiku.

Niti godinu dana nakon puštanja u pogon solarne elektrane, na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci predstavljen je novi veliki projekt iz područja korištenja energije iz obnovljivih izvora – sustav solarnog hlaÄ‘enja.

  Riječ je o sofisticiranom sustavu koji za hlaÄ‘enje koristi sunčevu energiju, vrijednom preko 700 tisuća kuna, od kojih je najveći dio osiguran iz fondova EU-a kroz Emilie projekt, u kojemu uz partnere iz šest zemalja sudjeluje i Regionalna energetska agencija (REA) Kvarner. Zajednički su ga realizirali Tehnički fakultet i REA Kvarner, uz potporu Primorsko-goranske županije i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

  Sva oprema je već ugraÄ‘ena i u pogonu, a detalje projekta predstavili su dekan Fakulteta prof. dr. Goran Turkalj i prof. Branimir Pavković sa Zavoda za termodinamiku i energetiku te direktor REA Kvarner Darko Jardas.

  – Sustav se koristi za hlaÄ‘enje laboratorija za klimatizaciju, a integriran je u sustav grijanja i hlaÄ‘enja fakulteta, tako da se sada u zimskim mjesecima koristi i kao potpora sustavu grijanja, a ljeti će se moći koristiti i za hlaÄ‘enje prostorija, čime će smanjiti potrošnju energije iz konvencionalnih izvora. No, najvažnija primjena je za potrebe nastave, znanstveno-istraživačkog rada te ispitivanja i mjerenja na Zavodu za termodinamiku, rekao je Turkalj, istaknuvši kako je Tehnički fakultet, kao prva visokoobrazovna institucija u Hrvatskoj još sedamdesetih godina prošlog stoljeća započeo sa sustavnim bavljenjem solarnom energijom.

Sredstva za projekt izborena su u žestokoj meÄ‘unarodnoj konkurenciji, kazao je Jardas, dodavši kako je sličan sustav već ugraÄ‘en u crikveničkoj Thallasotherapiji, a oba će, osim u praktične svrhe grijanja i hlaÄ‘enja, poslužiti za istraživački rad i unapreÄ‘ivanje sustava solarnog hlaÄ‘enja u budućnosti.

  – U Crikvenici je primijenjena nešto drugačija tehnologija pa ćemo kroz godine moći usporeÄ‘ivati rad i učinkovitost oba sustava, što će nam dati vrijedne informacije za buduće slične projekte. U energetici se u zadnje vrijeme dogaÄ‘aju silne promjene i tehnologija golemim koracima ide naprijed. Usudio bih se sadašnji trenutak u energetici usporediti s dogaÄ‘anjima u IT sektoru prije dvadesetak godina, kada je ostvaren ogroman napredak. Došli smo do toga da se sva dosadašnja znanja nanovo propituju i raÄ‘aju se posve novi koncepti i ideje koje će u budućnosti zasigurno značajno izmijeniti načine korištenja energije i njezina dobivanja, kazao je Jardas.

  Profesor Pavković prezentirao je tehničke detalje sustava, pojasnivši kako je riječ o apsorpcijskom sustavu, koji za hlaÄ‘enje umjesto uobičajene električne energije koristi energiju izravno iz sunčeva zračenja.

  – Preliminarni proračuni pokazuju da ćemo godišnje oko 11 tisuća kilovatsati moći iskoristiti za grijanje, kao i više od 12 tisuća kilovatsati korisne rashladne energije. Ovaj projekt će nam pružiti mogućnost da istražimo mogućnosti šire primjene ove tehnologije u komercijalnim uvjetima, a najveća mu je prednost što za hlaÄ‘enje u ljetnim mjesecima ne koristi električnu energiju koje tada ionako nedostaje zbog velikog opterećenja, nego je uzima direktno od sunca, kazao je Pavković, koji je po završetku prezentacije okupljene poveo u razgledavanje cijelog sustava, od instalacija na krovu fakultetske zgrade, do toplinske pumpe u sklopu kotlovnice.